Junis Lekar – Ichtys Andakt

Junis i Ängs Missionskyrka

Igår fick jag möjligheten och vara med en sväng på Junis i Äng. Junis är en barn/ungdomsverksamhet för åldrarna 7-12 år som är varannan Tisdag kväll. Det finns många verksamheter sammanlagt som pågår i alla församlingsgrupper jag jobbar så man försöker besöka dem så ofta man kan. Igår var det startkvällen för terminen och lekar stod på schemat. Jag började med ett andaktspyssel på temat fisk- Ichtys på grekiska. Lekarna var det klassiska lägerbålstemat eller 1X2 lekar med tre lag. Gänget var vid gott mod hela kvällen och fick utmanas. Man fick ställa upp frivilligt men samtidigt var ledarna noga så att många som möjligt fick vara med och leka. Här finns det viktigaste arbetet i att jobba med barn/ungdom och det är att förmedla trygghet och gemenskap. Tryggheten i att man bryr sig om dem, att det är frivilligt och att oavsett hur det går så är man värdefull. Gemenskapen handlar om det enkla hur man beter sig mot varandra i olika situationer, att lära ut och visa vad uppskattning är och hur man bygger relationer. Lite bilder från lekarna:

Andakten- Ichtys fisken

Pysselandakten började med att alla fick varsitt papper som skulle vikas på ett speciellt sätt. Sen skulle de dra en linje som de sen skulle klippa efter samlingen eller ta hem lappen och klippa hemma. Det vara bara jag som klippte i min egna som först veks ut till en kulle där Jesus höll sin undervisning som sedan veks ut till ett runt bröd som gick att dela som handlade om bröd/fisk undret som Jesus gjorde efter undervisningen. Där han tog fem bröd och två fiskar och delade till tusentals människor. Sista gången man vek ut lappen så blev den en fisk som också gick och dela på. Fisken som symbol är nästan lika gammal som korset som symbol som visade att man trodde på Jesus. När kristna blev förföljda de första århundradena så var fisken också ett lösen där man ritade ena halvan av en fisk i sanden. Om man var i ett samtal med någon annan som också kanske var troende så kunde den personen rita den andra linjen och tillsammans bildades fisken – Ichtys på grekiska. Tar man Ichtys bokstäverna så kan få de grekiska orden som översatt blir- Jesus Kristus Guds son räddare/frälsare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *